Ouder en slimmer

Ouder en slimmer

shutterstock_380441080

5 jaar ouder, 10 jaar slimmer

Wat doe je met dingen die je niet gebruikt? Precies, je doet ze weg. En dat is nu exact wat je hersenen ook doen naarmate je ouder wordt. Delen die je niet gebruikt kalven met de tijd af. Ten gunste van breindelen die je wel vaak gebruikt. Op zich zo gek nog niet. Want waarom zou je kostbare energie stoppen in iets dat toch meestal ‘uit’ staat…

Nieuwe verbindingen maken

Dit mechanisme is er ook mede de oorzaak van dat je, naarmate je ouder wordt in jaren, moeite kunt krijgen met verandering. En je meer tijd nodig hebt om je nieuwe dingen eigen te maken. Toch kunnen er je leven lang nieuwe verbindingen worden aangemaakt in je hersenen. Het als het trainen van je spieren. Hersengymnastiek maakt je brein fitter en houdt het in shape. Hoe eerder je er mee begint, hoe meer profijt je er van hebt. Hoe? Dat brengt 5-10 voor je in kaart. En ook, welke voedingsstoffen je brein een boost geven en welke je maar beter achterwege kunt laten. Maar ook slimheid op ander gebied krijgt de volle aandacht. Zoals het nemen van clevere besluiten.

Herken je dit?

‘Als ik meer tijd heb, dan ga ik…’
‘Als de omstandigheden veranderen, dan wil ik…’

‘Als ik jonger was, dan zou ik…

Als…, dan…, ze zijn er in ontelbaar veel varianten. Hoe vaak zeg jij dit? In jezelf of hardop tegen anderen? En wat zegt dit eigenlijk over jou?

‘Dan ga ik…’, geeft aan dat je een verlangen hebt. En dat is prachtig.

Het woord ‘als’ maakt duidelijk dat iets je tegenhoudt om je wens in vervulling te laten gaan. En dat is jammer.

Het zegt ook dat je denkt dat er voldoende tijd is om je droom vooruit te schuiven naar de toekomst. Dit is een misvatting.

Voor iedereen komt er een moment dat er geen toekomst meer is… En je alleen nog kunt denken: ‘Als ik het leven over mocht doen..., dan…’ Je zult niet de eerste en zeker niet de laatste zijn die dit overkomt.

Spijt

Onderzoek onder mensen die niet lang meer te leven hebben wijst uit dat de meesten wilden dat zij trouwer waren geweest aan zichzelf, in plaats van te leven volgens de verwachting van anderen. Zij hadden lang niet al hun dromen waargemaakt. Wie slim is, stapt niet in dezelfde valkuil!

Als de jaren verstrijken

Als je jong bent ligt er een leven vol beloftes en mogelijkheden voor je. En ben je van nature geneigd om je dromen na te jagen. Maar voor velen geldt: zodra de jaren verstrijken werp je steeds meer obstakels op om het vervullen van je dromen uit te stellen.

Inspirerende uitzonderingen

Er zijn ook uitzonderingen. Mensen bij wie ‘als/ dan’ niet in hun woordenboek voorkomt. Zij zijn een inspiratie voor anderen, omdat zij zich tot op zeer hoge leeftijd laten leiden door hun passies. Zij laten zich niet tegenhouden door een getal. En ook niet door zaken als ‘zo hoort het’, ‘wat verwachten anderen van mij?’, of ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’.

Hoe zit dat met jou? Voor sommigen geldt dat zij al op hun 30ste oud zijn. De geestelijke veerkracht is weg, de hang naar avontuur verdwenen, lef is dood en creativiteit is ver te zoeken. De ‘als-en’ en ‘dan-nen’ schieten als paddenstoelen uit de grond en overwoekeren het levenspad.

Pieken

Het kan anders. Het leven is niet bedoeld om één keer te pieken en vervolgens in een neerwaartse spiraal te belanden. Of nog erger, om helemaal nooit boven het maaiveld uit te komen.

De 5-10 aanpak is er voor jou als je, ongeacht je leeftijd, op een slimme manier álles uit het leven wil halen. Het programma is het resultaat van meer dan 20 jaar onderzoek naar wat mensen vitaal, jeugdig, ondernemend, goed bij de wekker en succesvol houdt. Alles wat in de training aan bod komt is door Pieter Frijters en zijn team persoonlijk uitgetest. Wat je leert is gebaseerd op feiten en wordt wetenschappelijk onderbouwd.

Wat je van de 5-10 aanpak mag verwachten

Gepassioneerd voluit leven kan alleen met een juiste mindset. Het vormt een stevige basis waarop je verder kunt bouwen. Is die basis er niet, dan ben je als drijfzand waarop niets stand houdt. De juiste mindset creëren lijkt op het draaien aan een knop. 5-10 tuned je mind naar de juiste frequentie.

De wet van 90 procent

Het is één van de belangrijkste ontdekkingen ooit: Hoe je je voelt wordt voor 90 procent bepaald door je algehele visuele systeem. Deze omvat je gezichtsvermogen en je innerlijke verbeeldingskracht. Je leert beide in overeenstemming te brengen en te houden. Je krijgt hiervoor praktische tips en oefeningen.

Gedachtenmanagement

Het leren managen van je denken en gedrag is een belangrijke stap als je jong van lichaam en geest wilt blijven en stralend en levendig wilt zijn. Je krijgt gereedschappen waarmee je eenvoudig zelf aan de slag kunt.

Ook leer je:

 • De neuroplasticiteit van je hersenen stimuleren en het emotionele leven van je hersenen verbeteren
 • Krachtige verjongende besluiten nemen
 • Vitale doelen stellen en bereiken
 • Superenergie activeren en laten stromen
 • Gelukhormonenproductie positief beïnvloeden
 • Productief denken
 • Mentale kracht doelgericht inzetten

En krijg je:

 • Powermiddelen tegen stress
 • Adviezen over voeding die je lichaam en brein vitaliseren
 • De laatste updates om alzheimer zoveel mogelijk te voorkomen
 • De laatste updates hoe je alzheimer zoveel mogelijk kunt voorkomen
 • Tips om je seksleven te verbeteren

 

5 jaar cover

Bestel hier het boekTrainingen

Ja, ik wil GRATIS tips en oefeningen cadeau!

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.